Lezing “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein” op zaterdag 28 april, door Jaap Boersema

Langs de Vaartse Rijn in Jutphaas en Vreeswijk rook het vroeger naar teer. Luid ketsend klonken de vele hamers op het ijzeren plaatwerk en de ontelbare, witheet gestookte nagels. Jutphaas en Vreeswijk kenden verschillende werven waar schepen werden gerepareerd of nieuw gebouwd. De teer en de werven zijn nagenoeg verdwenen. Verhalen en foto’s zijn gebleven.

Personeel van scheepswerf Nooit Gedacht rond de knipschaar. foto uit collectie Jaap Boersema.

Op zaterdag 28 april geeft schipper, amateur-scheepshistoricus en Vreeswijkkenner Jaap Boersema een lezing waarin hij de werven samenbrengt. In zijn dia-lezing getiteld “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein”, vertelt hij over opkomst en ondergang van de scheepsbouw in de vorige eeuw. Er komen veel oude foto’s, vaak uniek beeldmateriaal voorbij. Voor veel Vreeswijkers en Jutphanezen een feest der herkenning!

Programma:
13.00 – 13.30 uur             Ontvangst bezoekers in het Theehuys
13.30 – 14.30 uur             Lezing “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein” door Jaap Boersema in de Expositieruimte
14.30 – 14.45 uur             Pauze
14.45 – 15.30 uur             Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte