Demonstraties vlechtwerk

© Vereniging voor Vlechters www.vlechters.nl

Op zaterdag 7 oktober organiseert de Vereniging voor Vlechters bij de Museumwerf voor hun leden een Najaarsdag. Dit is een interne aangelegenheid met rondleidingen, demonstraties en workshops.

© Vereniging voor Vlechters www.vlechters.nl

 

Tussen 13.00 en 16.00 uur bent u echter van harte welkom kennis te maken met deze vereniging. U kunt zien hoe vlechter Jozef Wiegers en zijn cursisten mini mattenkloppers maken. Verder zijn er demonstraties touw- en staalvlechten en het knopen van een allemans end door onze huisvlechter Hans van der Haar (ook actief op 8 oktober tijdens de Themazondag over statenjacht DE UTRECHT).

 

Het beroep van vlechter gaat ver terug in de tijd. De toepassing van vlechtwerk was (en is nog steeds) breed: van manden, (stoelen)matten, eenden- en bijenkorven tot doodskisten en bakens voor de scheepvaart. Dit laatste bracht Museumwerf Vreeswijk in contact met deze vlechtersvereniging.

© Vereniging voor Vlechters www.vlechters.nl

Op het pad van de werf kwamen namelijk oude rieten voorwerpen. Nader onderzoek leerde dat dit soort voorwerpen tot in de jaren vijftig werden gebruikt als bakens voor de scheepvaart. Opvolgers zijn de bekende tonnen. Voor ons Theehuys maakte de vereniging replica’s. Die maken nu deel uit van de verlichting.

Toegang is € 2,00 p.p. Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar gratis. Voor info over de Vereniging voor Vlechters zie www.vlechters.nl.

Who is Joop Dorleijn

Joop Dorleijn is de uitvoerend beheerder van de website. Vragen, aanvullingen en/of verbeteringen kunt u mailen naar de inhoudelijk beheerder Cisca de Ruiter via cisca@museumwerf.nl.

BACK