Een drijvend verleden

Op initiatief van het 4 – 5 mei Comité Nieuwegein en bewonersorganisatie Fort Vreeswijk en in samenwerking met de Museumwerf haalden inwoners van Vreeswijk het afgelopen jaar oorlogsverhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water’, om aan de vergetelheid te onttrekken. Een aantal van deze getuigenissen is door documentairemaker Klaas Wijbenga verwerkt in zijn film ‘Een Drijvend Verleden’ – belevenissen van schippers in WO II. De documentaire beleefde op 21 april zijn première op Fort Vreeswijk en was tot en met eind mei 2017 te zien bij de Museumwerf en bibliotheek De Tweede Verdieping. De documentaire is te koop bij Fort Vreeswijk.

Onder dezelfde titel is bij de Museumwerf een boekwerk verschenen, samengesteld door Jaap Boersema en Teatske de Jong, met daarin de oorlogsverhalen van de Vreeswijkse/Jutphase schippersfamilies Kruyt, destijds bekend als de Boomstammenmannen, van Luitzen Zwitink en van Joseph Leon Valkenburg. De verhalen waren eerder geplaatst op banieren en te zien bij de filmpremière en bij de Museumwerf.

Wegens grote belangstelling is een tweede druk van het boek Een Drijvend Verleden <<klik hier>> in de maak.

Who is Joop Dorleijn

Joop Dorleijn is de uitvoerend beheerder van de website. Vragen, aanvullingen en/of verbeteringen kunt u mailen naar de inhoudelijk beheerder Cisca de Ruiter via cisca@museumwerf.nl.

BACK