Een Drijvend Verleden.

Vanaf 7 mei te zien bij Museumwerf Vreeswijk: de documentaire Een Drijvend Verleden en oorlogsverhalen van Vreeswijkse- Jutphase- schippersfamilies

Op onze oproep om verhalen van Vreeswijkse en Jutphase schippers in oorlogstijd, is aardig wat respons geweest. Een aantal reacties kon worden verwerkt in de documentaire ‘Een Drijvend Verleden’. Twee andere verhalen zijn vastgelegd op banieren.

Een Drijvend Verleden

Op initiatief van het 4 – 5 mei-comité Nieuwegein haalden inwoners van Vreeswijk het afgelopen jaar oorlogsverhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water’, om aan de vergetelheid te onttrekken. Documentairemaker Klaas Wijbenga bracht een aantal van deze Vreeswijkers voor het voetlicht. In zijn film ‘Een Drijvend Verleden’ – belevenissen van schippers in WO II komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart aan het woord. Zij brengen een deel van de Vreeswijkse en Jutphase historie met deze bijzondere insteek tot leven. Op 21 april beleefde Een Drijvend Verleden de première bij Fort Vreeswijk.

Een Drijvend Verleden is vanaf 7 mei te zien bij de Museumwerf in de projectie-nis van de Expositieruimte.

De documentaire is geproduceerd door Monique de Beer en Henny Monrooij in opdracht van het 4-5 mei-comité Nieuwegein en samengesteld door Klaas Wijbenga. De research was in handen van Rina Copier – van den End en Jan Monster. Adviseur was Ad van Liempt. Van Klaas Wijbenga zijn in het Bezoekerscentrum van de Museumwerf ook andere documentaires te zien over Vreeswijk en de oude binnenvaart

Vreeswijkse oorlogsverhalen op banieren

De toen nog jonge Go van Hoeven – Zwitink en Rini Valkenburg en hun schippersfamilies maakten de oorlog in Vreeswijk mee. Zij herinneren zich deze periode nog als de dag van gisteren. Voor ons beschreven zij hun belevenissen. De verhalen mét foto’s zijn te lezen en te zien in de Exporuimte op levensgrote banieren. Naast deze verhalen staat ook het complete oorlogsverhaal, inclusief foto’s, beschreven van de GRETHA en JOHANNA, schepen van de Jutphase familie Kruyt. Het verhaal is samengesteld door Jaap Boersema.

 

Who is Joop Dorleijn

Joop Dorleijn is de uitvoerend beheerder van de website. Vragen, aanvullingen en/of verbeteringen kunt u mailen naar de inhoudelijk beheerder Cisca de Ruiter via cisca@museumwerf.nl.

BACK