Geen schip zonder touw. Al was het maar om een roeiboot mee vast te leggen. Voor bezitters van (oude) schepen is degelijk touwwerk aan boord onmisbaar, ook voor de veiligheid. Bij historische schepen draagt degelijk ouderwets touwwerk ook nog eens bij aan de authentieke uitstraling. Vroeger werden schippers, boeren en buitenlui van jongs-af-aan ingewijd in de geheimen van het knopen en splitsen. Dat is nu wel anders. Dit eeuwenoude ambacht dreigt te verdwijnen. Bij de Museumwerf wordt daar iets tegen gedaan.

Cursus

Om het oude ambacht voor uitsterven te behoeden en nieuw leven in te blazen, organiseert professioneel scheepstuiger Hans van der Haar een cursus traditioneel knopen en splitsen. Er wordt gewerkt met touw en staaldraad. De cursus beslaat zes tot zeven avonden. De kosten zijn € 60,00 inclusief lesmateriaal zoals touw, staaldraad en enkele gereedschappen.  Van der Haar kan bogen op 40 jaar (!) praktijkervaring bij Monster Vreeswijk en bij Gebr. van der Vlerk bv. Vreeswijk.

Introductieavond

Op maandagavond 8 oktober van 19.30 tot 22.30 uur is er bij de Museumwerf een introductieavond waarop het een en ander wordt verteld over het verloop van de cursus en het benodigde gereedschap.

Heeft u belangstelling? U kunt zich opgeven bij Hans van der Haar: hansvanderhaar@casema.nl of hansvanderhaar49@gmail.com of 0628513533.