Liefhebbers van veerschepen en andere geïnteresseerden opgelet! Op zaterdag 22 april 2017 (aanvang 13.00 uur) organiseert de Museumwerf Vreeswijk een dia-lezing getiteld: Het nieuwe leven van historische IJveren en een presentatie van het boek Heen & Weer. Sprekers zijn Frank Hemminga en Trudy Admiraal.

Shipdock
Veerdiensten

Veerschepen spreken tot de verbeelding. Ze gaan heen en weer en weer heen. Aan boord vonden ontmoetingen plaats. De vaartochten waren rustmomenten tijdens een reis. Veerdiensten vormden vroeger de meest praktische verbinding tussen A en B. Varen met de veerman was voor burgers en buitenlui de enige manier om aan de overkant te komen. Zo ook over het brede water van het Amsterdamse IJ. Tussen hartje Amsterdam en Amsterdam-Noord waren sinds eeuwen veerdiensten actief. De lijnen verdwenen grotendeels na de aanleg in 1968 van de IJtunnel. Met deze lijndiensten verdwenen ook de veerschepen. Een aantal ervan kreeg echter een nieuw leven. Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar een boek getiteld: Heen & Weer vol verhalen en prachtige foto’s.

Nora
Lezing

Frank Hemminga voert u naar de geschiedenis van de IJveren. Ook vertelt hij over Stichting Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en  varende erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland.

Boekpresentatie

Na de pauze presenteert Trudy Admiraal het boek Heen & Weer waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen. Leuk om te weten is dat Nieuwegein maar liefst drie historische IJveertjes heeft! Dat zijn het IJveer XII aan de Dorpsstraat en de Shipdock V en de Nora aan de Prins Hendriklaan in Vreeswijk. Uiteraard trakteren Frank en Trudy u op prachtige oude plaatjes van de veerschepen over het IJ.

De lezing vindt plaats in de Expositieruimte.

• Aanvang 13.30 uur.
  • Ontvangst vanaf 13.00 uur in het Theehuys.
  • Entree: € 5,- p.p. (incl. een bakje koffie of thee).
  • Bootsmaatjes hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang.
  • Toehoorders van de lezing krijgen korting op een tocht met het IJbuurtveer.
  • Meldt u zich tijdig aan voor de lezing via cisca@museumwerf.nl. of via 030 65 79 581.

IJveer-XII
Het boek Heen & Weer:

In Heen & Weer worden twaalf voormalige IJveren bezocht. Schepen die stuk voor stuk hun leven zijn begonnen als veerpont op het Amsterdamse IJ. Het oudste schip in dit boek is in 1904 gebouwd. Toen in 1968 de IJtunnel werd geopend, verdwenen ze vrijwel allemaal uit Amsterdam. Deze IJveren kregen een nieuw leven als woonschip, vakantiebootje of bescheiden partyschip. De interviews met de huidige eigenaren worden afgewisseld met ‘Oversteekverhalen’; oudere Amsterdammers halen herinneringen op aan hun jeugdjaren in Noord toen het pontje nog de enige verbinding met de stad was.
Heen & Weer is geschreven en samengesteld door journalist Trudy Admiraal en portretfotograaf Martijn Gijsbertsen. Trudy Admiraal heeft een voorliefde voor het persoonlijke interview. Met Heen & Weer kon ze haar hart ophalen. Hoewel schippers graag vertellen over cilinders en type boordschroef weet Trudy vooral de liefde voor hun historische veerpont naar boven te halen. Martijn Gijsbertsen portretteert in dit boek de huidige eigenaren en hun schip. Hij neemt de lezer mee aan boord en laat ze de schoonheid zien van deze robuuste IJveren. Heen & Weer is verkrijgbaar voor € 20,- na afloop van de lezing. Het boek is ook te koop bij de Museumwerf.

Heen & Weer. Het nieuwe leven van historische IJveren