Zondag 2 juli Themazondag: Scheepjes in de fles.

Reuzen als wij zijn, geven flessenscheepjes ons een prachtig overzicht over de inhoud. We kijken er vertederd naar, met verwondering ook. Raadselachtig zijn ze ook. Kortom, scheepjes-in-de-fles roepen emoties op.

Op zondag 2 juli verzorgen leden van Vereniging Welkom aan Boord een gebottelde vlootschouw van Tall Ships, kleinere zeilschepen, motorschepen en andere creaties. De schepen zijn met veel geduld en precisie nagebouwd in de fles. Een aantal hobbyisten laat graag hun kunsten zien en misschien willen zij hun geheimen over gefleste scheepjes wel met u delen!

Waar komt het fenomeen flessenscheepje vandaan?

Van oudsher doodden zeelieden tijdens lange reizen hun tijd met de vervaardiging van scheepsmodellen in lege flessen. Als ze na maanden weer voet aan de vaste wal zetten, werden deze flessen veelal verkocht aan landrotten. De opbrengst was een aardige aanvulling op hun vaak karige gage. De techniek van de vervaardiging van deze kunststukjes is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan zeelieden. Vele hobbyisten nu beoefenen deze tak van sport. Alle onderdelen van een model worden via de vaak smalle halzen in de fles gebracht en samengesteld tot vaak schitterend gedetailleerde scheepjes met of zonder achtergrond.

Themazondag

Tijdens onze Themazondagen zijn het Theehuys, met binnen- en buitenterras, en de expositieruimtes geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree is € 2,- p.p. Bootsmaatjes en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

De volgende Themazondag is op 6 augustus. Op 8 oktober vindt de laatste van het seizoen plaats. In september vervalt de Themazondag omdat dan ons jaarlijks Werfweekend wordt gehouden