Bezoekerscentrum

Het Bezoekerscentrum is de entree van de Museumwerf aan de zijde van de Wierselaan. In deze ruimte wordt een beeld geschetst van het schippersdorp Vreeswijk. Met een tweetal maquettes wordt de situatie van de bebouwing rond 1915 weergegeven en de huidige bebouwing: u ziet dan duidelijk de verschillen. Tevens zijn met behulp van panelen de waterwegen, sluizen en dorpsgezichten uit de historie van Vreeswijk aangegeven.

Expositiecentrum

In het Expositiecentrum treft u een overzicht aan van de binnenvaart. Hier wordt uitleg gegeven over welke typen schepen er waren, hoe ze gebouwd werden, hoe ze voortbewogen werden. Met behulp van panelen, gereedschappen en foto´s kunt u kennis maken met de historische binnenvaart.
Naast de vaste tentoonstelling zijn er tijdelijke exposities die een onderwerp uit de oude binnenvaart uitlichten. Natuurlijk kunnen ook kinderen zich in de museumruimte vermaken met interactieve, educatieve elementen.

Buitenmuseum

De “Roef”
In de losse roef, afkomstig van de oude tjalk Labor Sanitas uit 18.., krijgt u een indruk van het huiselijk leven van de schippersfamilie. In dit oude schippersverblijf vertellen schippersvrouwen hun verhaal. Voor de voortgang van het restauratieproject de Roef, zie de submenu’s onder Werkende Werf.

De Westlander “Voorwaarts”
Dit schip is aan de Museumwerf geschonken en was opgebouwd als recreatieschip. De Voorwaarts wordt teruggebracht in een historische staat. Daarna zal het schip ingericht worden als een expositieruimte. Over de invulling wordt nog nagedacht. Voor de voortgang van het restauratieproject Westlander, zie de submenu’s onder Werkende Werf.

De Hagenaar “Hoop op Welvaart
Ook dit schip is geschonken aan de Museumwerf. Er wordt gewerkt aan een optische restauratie en de inrichting ervan als tentoonstellingsruimte voor oude scheepsmotoren. Voor de voortgang van het restauratieproject Hagenaar, zie de submenu’s onder Werkende Werf. Voor informatie over de tentoongestelde motoren klik <<hier>>.

De klipper “’t Vertrouwen”
50 jaar lag de klipper ’t Vertrouwen aan de Kanaalweg in Utrecht. Al die tijd is het schip niet naar een werf geweest voor onderhoud. Na de verkoop in 2013 kwam ze naar de Museumwerf waar ze op de helling werd getrokken. Gebrek aan onderhoud laat altijd z’n sporen na. Tijdens het afspuiten vielen de gaten in het casco en bleken klinknagelkoppen te zijn verdwenen. Vervanging van het vlak was dan ook noodzakelijk. Via de website kon deze operatie worden gevolgd. In november 2014 werd het schip met het nieuwe vlak feestelijk te water gelaten. Via de submenu’s onder Werkende Werf kunt u het hele proces van de vlakvervanging nog eens bekijken.

Overig
Verder kunt u er een variatie aan oude gereedschappen, ankers en dergelijke bewonderen.