Zaterdag 29 juni vindt bij de Museumwerf Vreeswijk een bijzondere gebeurtenis plaats. Om 15.30 uur meert hier de zeer oude en unieke stevenaak Helena af. Het schip vaart de Historische Turfvaart Veenendaal – Antwerpen 2019 ter ere van Gilbert van Schoonbeke. Aan boord bevinden zich geen turven maar passagiers. De opvarenden worden verwelkomd door niemand minder dan burgemeester Frans Backhuijs. Met weer een nieuwe lading passagiers vervolgt de Helena de volgende dag deze legendarische reis.

De tussenstop bij de Museumwerf vormt een prachtige gelegenheid de 143 jaar oude stevenaak van dichtbij te bekijken. Speciaal voor deze gelegenheid is het Theehuys met de mooie binnen- en buitenterrassen geopend voor van een hapje en een drankje. De entree tot de Museumwerf bedraagt het normale tarief. Kom gezellig langs!

Gilbert van Schoonbeke

De historische turfvaart Veenendaal-Antwerpen 2019 is in het leven geroepen als eerbetoon aan de Antwerpse fabrikant en stedenbouwer Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) naar wie tal van straten, wegen, paden en waterwegen zijn vernoemd. Onder zijn leiding breidde Antwerpen substantieel uit. Ook voltooide hij de bouw van de Antwerpse stadswallen die eerder in het slob was geraakt. Voor zijn steenfabrieken had Van Schoonbeke turf nodig. Die haalde hij uit Veenendaal waar hij de veengronden mocht exploiteren. In zowel Antwerpen als Veenendaal wordt Gilberts 500ste geboortejaar gevierd met diverse festiviteiten waaronder de historische turfvaart.

Stevenaak Helena (foto uit archief De Klassieke Rederij)

Stevenaak Helena

Ter gelegenheid van het Gilbert van Schoonbeke-jaar wordt de route van Veenendaal naar Antwerpen overgedaan. Voor deze legendarische vaartocht is gekozen voor de stevenaak Helena. Dat is een goede keuze want Helena’s uiterlijk staat dicht bij die van de schepen die toentertijd over de Rijn voeren. Helena is een zeldzaamheid want er zijn weinig stevenaken bewaard gebleven. Met een respectabele leeftijd van maar liefst 143 jaar is de tweemaster vermoedelijk het oudste nog zeilende binnenvaartschip in Nederland!

Meevaren met de Helena

Meevaren met de Helena kan uiteraard. Door deel te nemen maakt u de turftocht mede mogelijk. Voor € 75,00 p.p. gaat u een dagje mee. Er wordt gezorgd voor een aantrekkelijk programma inclusief uitgebreide lunch.  Heeft u interesse, meldt u zich dan aan bij ‘De Klassieke Rederij’ (zie https://www.gilbertjaar2019.nl/evenement/arrangement-turfvaart-wijk-bij-duurstede-vreeswijk/).