Scheepstype: Luxe motor
Bouwjaar: 1929
Lengte: 31,5 meter
Breedte: 5,40 meter
Diepgang: 1,16 meter
Motor: Gardner
Vermogen: 6 LX , 110 PK
Bouwwerf: de Vooruitgang, Alphen aan den Rijn

Het getuigt van zakelijk inzicht en moed van de Ouderkerkse Joris van de Ben om in de nadagen van de zeiltijd en aan de vooravond van de economische recessie van de jaren ’30 opdracht te geven tot de bouw van een luxe motor. Dit evenals zijn broer Arie, zodat beide identieke schepen in de vaart brachten, de “Neeltje” en de “Geertruida”. De bouw werd gegund aan de gerenommeerde werf “De Vooruitgang” van de gebr. Boot uit Alphen aan den Rijn, de werf die bekend stond om hun mooie schepen.

Foto begin jaren ’30.

De opdracht luidde; een zandschip met zelflos-installatie moest worden gebouwd. Zwaar gebouwd want de denneboom was bijv. 10 mm dik, spanafstand 35cm, in de kop 17,5 cm, enkel zaathout, mooi rond in de kimmen en voorzien van een zandschot.
De motor werd natuurlijk een Industrie. Onder het voordek was een royaal vooronder, terwijl achterop een flinke, mooie gelijnde roef als schipperswoning was. Kortom, het werd een pront schip met veel holte en een mooie zeeg. De schipper noemde haar naar zijn vrouw, Neeltje van de Ben. Na het bombardement van Rotterdam mei 1940 was de “Neeltje” in de Waalhaven gezonken na inslag van 6 brandbommen. Tot 1942 heeft J. v.d. Ben het schip gevaren, waarna het door de Duitsers gevorderd is.


De “Neeltje” heeft na deze periode de rest van de oorlog door gebracht in Noorwegen, varend voor de Kriegsmarine.
Na de oorlog kwam zij in desolate toestand terug in Nederland. Beschadigd door inslagen, ontdaan van laad- en losgerei en volledig leeggeroofd. Gevorderde schepen die terug keerden in Nederland stonden nog enige tijd (voor de “Neeltje” een periode van 5 jaar) onder gezag van de overheid. Het schip heeft tot 1996 beroepsmatig gevaren. In 2000 hebben wij, Hugo en Sandra Berkouwer het schip gekocht en grondig verbouwd en aan gepast aan de eisen van 2010.

BACK