Activiteiten


Lezing ‘Beatrixsluis en schippersacties’, op 1 maart 2014 bij de Museumwerf

Het komt niet vaak voor: ME en de burgemeester op de sluis. In 1988 was dit wel het geval toen de duw/sleepboot ROBERT met de omstreden GRANARIA-bakken om moest varen omdat boze schippers Sluis Hagestein blokkeerden. Deze foto maakt deel uit van een serie foto’s n.a.v. "75 jaar Beatrixsluis".


Op 1 maart houdt Jaap Boersema (weer) een diapresentatie op de Museumwerf. Hij laat veel eigen -niet eerder vertoonde- foto’s zien, aangevuld met afbeeldingen die door de schippers zelf zijn gemaakt.

Voor de pauze toont Jaap foto’s van 75 jaar schepen in en rond de Beatrixsluis. Na de pauze: beelden van de schippersacties in Midden-Nederland. Het zijn unieke opnames van actievoerende schepen en politievaartuigen op de Lek en bij Hagestein. Ook de blokkades bij Utrecht in 1981 en 1993 passeren de revue.

Tot slot neemt hij ons nog mee naar het ‘drijvende dorp’ op de Merwede bij Gorinchem. In rijen (straatjes) lagen daar meer dan honderd schepen rond de ROBERT met duwbakken voor de kop. Het duwconvooi was klem gevaren en kon geen kant uit. Ook hier ME op de kant, die om de tijd te doden, een partijtje voetbal speelde.


Veel fotomateriaal en geen ingewikkelde verhandelingen over het hoe en waarom van de acties. Gewoon gezellig komen kijken en luisteren.


Programma:
13.00 – 14.00 uur ontvangst bezoekers in het Theehuys
14.00 – 14.45 uur lezing door Jaap Boersema, deel 1
14.45 – 15.00 uur pauze
15.00 – 15.45 uur lezing deel 2


I.v.m. voorbereidingen tijdige plaatsreservering gewenst via museumwerf@museumwerf.nl of 030-601 87 70 / 0657 9581 (tijdens kantooruren).


Schipperscafé


Elke laatste vrijdag van de maand, tussen 15 tot 18 uur, organiseert de Museumwerf het Schipperscafé. Schippers en oud-schippers, woonschippers en andere scheepsliefhebbers, medewerkers van de werf en hun familie zijn van harte welkom in het Theehuys om gezellig bij te praten. Kom ook eens kijken!Woon-/atelierschip De Zwerver open voor publiek

Het interieur van De Zwerver is te bijzonder om verborgen te blijven. Het schip is elke derde zondag in de maand, tussen 13 en 16 uur opengesteld. Aan dit bezoek zijn, naast de normale entree, geen extra kosten verbonden.

Wegens werkzaamheden kan de toegankelijkheid tijdelijk beperkt zijn. Groepen (min. 15 personen) kunnen De Zwerver op afspraak bezoeken. De opbrengst - € 2,00 p.p. - komt ten goede aan de restauratie van De Zwerver. Aanmeldingen via museumwerf@museumwerf.nl.


Stichting Activiteitengroep Vreeswijk

De Museumwerf is aangesloten bij de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk. Zie voor activiteiten: www.activiteitenvreeswijk.nl.