Activiteiten


Weekend 5 en 6 september 2015: “Stoom en Diesel”

Op 5 en 6 september van 12.00 tot 17.00 uur organiseert de Museumwerf weer haar jaarlijkse Werfweekend. Het thema van dit gezellige evenement voor jong en oud is: “Stoom en Diesel”.


Vooruitlopend op het programma lichten we een tipje van de sluier op. Een van de aanwezige topattracties is de emmerbaggermolen “Friesland”. De baggermolen werkt op stoom en is maar liefst 26 meter lang. We kunnen ook alvast melden dat stoomspuit “Gorinchem”, die getrokken wordt door twee paarden, van de partij is.


Het Werfweekend is er voor jong én oud. Jonge bezoekers worden dus niet vergeten. Zij kunnen weer lekker veilig en zelfstandig varen met onze peddelbootjes. Wegens groot succes kunnen kinderen ook weer (varende) stoombootjes bouwen of zeilklompjes beschilderen. Eenmaal droog en in elkaar gezet, kunnen de scheepjes mee naar huis.


Een aantal koren zal het weekend komen opluisteren. Naast tal van andere activiteiten is in ons museum ook een fototentoonstelling te zien over 100 jaar Prins Hendrik Schippersinternaat. Meer informatie volgt. Houdt u dus onze site in de gaten.

2016 Jaar van de zelflosser

In 1916 werd de zelflosinstallatie met losbak en pal uitgevonden door IJsselschipper Arie Kreuk. Honderden schepen hebben sindsdien gevaren met een zelfslosinstallatie, waardoor op iedere willekeurige plek zand en grind konden worden gelost.

Ko Blok, voorzitter van Museumwerf Vreeswijk: “Zelflossers hebben een grote rol gespeeld bij de aanvoer van materiaal voor de bouw en wegenbouw en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van Nederland.”

De Museumwerf Vreeswijk en de Arie Kreuk Stichting zullen komend jaar daarom aandacht besteden aan dit jubileum.

Oproep fotomateriaal

Voor de tentoonstelling en het boek “100 jaar zelflosser” zoekt de Museumwerf foto’s, films, attributen en verhalen over het werken met de zelflosinstallatie. Oud-schippers wordt gevraagd contact op te nemen als ze daarover beschikken.

NK Baklopen

Zaterdag 30 juli 2016 zal er tijdens de reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig in Nieuwegein een losdemonstratie plaatsvinden met meerdere schepen. Op die dag worden ook de Open Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen gehouden. Dhr. Blok: “Wij dagen alle oud-zandschippers uit om hun techniek te komen demonstreren in Vreeswijk!”

Lezing

De Museumwerf Vreeswijk verzorgt op verzoek een lezing “Zand, Grind en de Historische Binnenvaart”, waarin ook het verhaal van de zelflosinstallatie aan bod komt.

Deze lezing is te boeken voor verenigingen en organisaties uit het hele land. Informatie hierover en contactpersoon voor het aanleveren van materiaal is Dhr. Ko Blok: 06 - 532 541 22, of ko.blok@xs4all.nl.Schipperscafé


Elke laatste vrijdag van de maand, tussen 15 tot 18 uur, organiseert de Museumwerf het Schipperscafé. Schippers en oud-schippers, woonschippers en andere scheepsliefhebbers, medewerkers van de werf en hun familie zijn van harte welkom in het Theehuys om gezellig bij te praten. Kom ook eens kijken!Stichting Activiteitengroep Vreeswijk

De Museumwerf is aangesloten bij de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk. Zie voor activiteiten: www.activiteitenvreeswijk.nl.