Activiteiten


Dialezing en feestelijke boekpresentatie op 30 mei bij Museumwerf Vreeswijk

Over de Ora et Labora, de oudste en meest bekende woonboot van Utrecht, verschijnt een boek. Het is geschreven door Museumwerfmedewerker Cisca de Ruiter en draagt de titel: “Ora et Labora – van stoomboot tot woonboot”.

De verschijning van het boek wordt gevierd met een lezing en een feestelijke boekpresentatie op 30 mei bij Museumwerf Vreeswijk.


Lezing Oude Woonschepen
Voorafgaand aan de presentatie neemt Cisca de Ruiter u tijdens een dialezing mee naar de uitstervende wereld van oude woonschepen. Zij verdiepte zich in hun achtergrond en onderzocht de persoonlijke geschiedenissen van tal van oude Utrechtse woonschepen. Tijdens de lezing passeren verrassende ontdekkingen de revue en vertelt Cisca hoe zij tot dit onderzoek is gekomen.
Het boek over de Ora et Labora is een gevolg van dit onderzoeksproject.


Presentatie boek en bezichtiging schip
Na afloop van de lezing wordt het boek gepresenteerd. De Ora et Labora krijgt dan ook een exemplaar overhandigd dat altijd bij het schip moet blijven. Daarmee wordt en blijft de Ora et Labora herenigd met haar verhalen die anders verloren zouden zijn gegaan.
De Ora et Labora zelf is na afloop te bezichtigen.


Boek
ORA ET LABORA – van stoomboot tot woonboot
vertelt het interessante
levensverhaal van een oude Zwolse pakketboot. Het schip kreeg grote bekendheid als
salonboot in Zwolle, Giethoorn en omstreken. Maar meer nog kent men haar als de
markante woonboot van de Leidsekade, het oudste woonschip van Utrecht.
Van de sloop gered, ligt het schip alweer enige jaren als varende woonboot in de
Utrechtse Parkhaven, de voormalige Veilinghaven die als historische haven is ingericht.
De laatste jaren staat het schip in Vreeswijk bekend als Pakjesboot van Sinterklaas.
Het boek (A4-formaat, 86 pagina’s) is rijk geïllustreerd met uniek, nieuw, minder nieuw en historisch beeldmateriaal. Op 30 mei is het verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief: € 15,-.
Na de presentatie is het boek te bestellen via info@dewittewaterlelie.nl of info@museumwerf.nl.


Aanvang programma: 13.30 uur in het Theehuys. Om 14 uur start de lezing in de Expositieruimte.
Toegang: € 4,- pp. (incl. twee consumpties)
Plaatsreservering via info@museumwerf.nl of museumwerf@museumwerf.nl. Of telefonisch tijdens kantooruren: 030 601 87 70 of 030 657 95 81.


Weekend 5 en 6 september 2015: “Stoom en Diesel”

Op 5 en 6 september van 12.00 tot 17.00 uur organiseert de Museumwerf weer haar jaarlijkse Werfweekend. Het thema van dit gezellige evenement voor jong en oud is: “Stoom en Diesel”.


Vooruitlopend op het programma lichten we een tipje van de sluier op. Een van de aanwezige topattracties is de emmerbaggermolen “Friesland”. De baggermolen werkt op stoom en is maar liefst 26 meter lang. We kunnen ook alvast melden dat stoomspuit “Gorinchem”, die getrokken wordt door twee paarden, van de partij is.


Het Werfweekend is er voor jong én oud. Jonge bezoekers worden dus niet vergeten. Zij kunnen weer lekker veilig en zelfstandig varen met onze peddelbootjes. Wegens groot succes kunnen kinderen ook weer (varende) stoombootjes bouwen of zeilklompjes beschilderen. Eenmaal droog en in elkaar gezet, kunnen de scheepjes mee naar huis.


Een aantal koren zal het weekend komen opluisteren. Naast tal van andere activiteiten is in ons museum ook een fototentoonstelling te zien over 100 jaar Prins Hendrik Schippersinternaat. Meer informatie volgt. Houdt u dus onze site in de gaten.


Schipperscafé


Elke laatste vrijdag van de maand, tussen 15 tot 18 uur, organiseert de Museumwerf het Schipperscafé. Schippers en oud-schippers, woonschippers en andere scheepsliefhebbers, medewerkers van de werf en hun familie zijn van harte welkom in het Theehuys om gezellig bij te praten. Kom ook eens kijken!Stichting Activiteitengroep Vreeswijk

De Museumwerf is aangesloten bij de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk. Zie voor activiteiten: www.activiteitenvreeswijk.nl.