Activiteiten


Werfweekend Stoom en de Binnenvaart

Op zaterdag 6 en zondag 7 september van 12.00 en 17.00 uur organiseert de Museumwerf weer haar jaarlijkse Werfweekend. Het thema dit jaar is: Stoom en de Binnenvaart, een gezellig en leerzaam kijk- en doeweekend voor groot én klein, ook toegankelijk voor rolstoelen.


Het thema Stoom en de Binnenvaart wordt wat breder getrokken. Er is meer te vinden op het gebied van stoom dan alleen in de (binnen)vaart. Wat denkt u bijvoorbeeld van een stoomkano, stoomfiets of hoe een stoomorgel klinkt. Natuurlijk zijn er ook stoomboten: groot en klein want ook de modelbouwers tonen hun stoommodellen. Hebt u vragen op het gebied van de stoomkracht, de stoomclubs in hun kraampjes hebben vast wel een antwoord.


Gevaren wordt er ook. Bekijk Nieuwegein vanaf het water op een van onze schepen. Voor de kleintjes zijn er de peddelbootjes waarin ze veilig en zelfstandig een vaartochtje maken in onze binnenhaven.


Volgens organisator Henny van Veenendaal wordt het werfweekend een leuk gezinsuitje. “Voor de jongere bezoekers staat ons schminkteam klaar. Er is een stoomtreintje en er zijn stoomworkshops voor kinderen waarin ze hun eigen stoombootje maken”. En als de kinderen meer van de wind houden? “Dan maken ze gewoon een zeilende klomp. En zijn de scheepjes klaar? Dan kunnen ze te water in ons veilige bassin.”


Het evenement wordt muzikaal omlijst door onder andere een instrumentaal duo en een accordeonist. Op zaterdag zijn er optredens van het Nieuwegeins zeemanskoor De Brulboei en het koor Fun Unlimited. Op zondag treden de dames van de Dolle Diva’s op.


Natuurlijk is de vaste expositie ook te bekijken en is ons Theehuys met terras geopend voor een gezellig hapje en een drankje.


Tot slot nog een oproep. Hebt u iets gebouwd, geschilderd of getekend dat te maken heeft met stoomkracht, en wilt u dat aan het publiek laten zien? Dan kan dat! Wij houden hiervoor speciaal een aantal kramen vrij. Mailt u ons vóór 31 augustus uw gegevens en een foto van uw creatie naar: museumwerf@museumwerf.nl.


Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Parkeren op het terrein is alleen mogelijk voor personen met een fysieke beperking, parkeren in de buurt kan wel. Programma onder voorbehoud.


Open Monumentenweekend bij Museumwerf Vreeswijk

Vrijdag 12 t/m zaterdag 14 september 2014
Thema: Op reis & Afscheid van Woon-/atelierschip De Zwerver.


Tijdens Open Monumentenweekend 2014 pakt Museumwerf Vreeswijk flink uit.
Met het thema Op Reis, is dat niet verwonderlijk. Reizen heeft betrekking op varend en drijvend erfgoed. En juist dit erfgoed is namelijk kind aan huis bij de Museumwerf. Daarom is voor dit weekend een heel programma opgesteld.

Vrijdag 12 september: Erfgoedconferentie Behouden Vaart

Het varend erfgoed komt er bekaaid van af in de nieuwe erfgoedwet die dit najaar door de Tweede Kamer wordt behandeld. De FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), het FONV (Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen), de MCN (Mobiele Collectie Nederland) willen dit veranderen en het mobiel erfgoed de plek geven die het verdient. Daarom organiseert Museumwerf Vreeswijk, samen met deze organisaties, op 12 september van 14:00-17:30 uur een symposium over dit onderwerp.


Sprekers zijn (onder voorbehoud):

Martine van Lier & Jaap Nieweg;

Stichting Mobiele Collectie Nederland

Oluf van Oostrum;

Stichting Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen

Hendrik Boland;

European Maritime Heritage

Arjen Kok;

Nationaal Register Varend Erfgoed

George Snijder;

Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig


De conferentie “Behouden Vaart” vindt plaats als start van het Open Monumentenweekend dat dit jaar het thema “op reis” heeft en waarin er veel aandacht is voor mobiel erfgoed.

Za. 13 sept.: Lezing; Afscheid van woon-/atelierschip De Zwerver

Het oudste woon-/atelierschip De Zwerver, uit 1900, zal de Museumwerf in het najaar verlaten. Deze bijzondere, tijdelijke gast is reizend erfgoed bij uitstek en boeide in de afgelopen 3,5 jaar bij de Museumwerf honderden bezoekers met haar wonderlijke, originele interieur en haar geschiedenis. De Zwerver vertrekt naar een overdekte werf voor een complete restauratie. Omdat de Museumwerf dit niet ongemerkt voorbij wil laten gaan en er nieuws is over de toekomst van het atelierschip, wordt er een lezing georganiseerd. Na afloop neemt de werf officieel afscheid van De Zwerver. Gedurende het Monumentenweekend is het schip opengesteld voor publiek. Daarna blijft zij tot haar vertrek, nog elke derde zondag in de maand te bezichtigen.

19.00 uur:

ontvangst in het Theehuys

19.30 – 22.00 uur:

Lezing over De Zwerver

22.00 uur:

Afscheid van De Zwerver

Sprekers:

 

Peter Tops & Jacqueline Visser;

Stichting De Zwerver

Cisca de Ruiter;

Museumwerf Vreeswijk / Commissie Monumentale Woonboten

Za. 13 en zo. 14 sept.: Binnenkijken bij de schepen van de historische haven van Vreeswijk.

Heeft u altijd al eens binnen willen kijken bij de schepen in historische haven van Vreeswijk? Dan is dit uw kans! Tijdens het Open Monumentenweekend liggen de voormalige vrachtschepen voor deze gelegenheid aan de kade bij de Museumwerf. Een gids leidt u hier langs. Bij een aantal van deze schepen wordt u binnen uitgenodigd.

Naast de vaste schepen in deze haven kunt u (onder voorbehoud) de bijzondere, oude rivierklipper ´t Vertrouwen uit 1889 bezichtigen. Dit schip is waarschijnlijk de enige in Nederland met de originele, houten roef met interieur. Ze ligt bij de Museumwerf voor restauratie van het vlak (zie deze website).


Verder zijn er rondleidingen over de werf en ambachten te bewonderen. De Museumwerf en het Theehuysis tijdens het Open Monumentenweekend geopend tussen 10 en 17 uur en gratis toegankelijk evenals de (gratis) toegang tot het symposium, graag tijdig aanmelden.

De toegang tot de lezing bedraagt € 4,00 p.p.


Graag tijdig aanmelden voor de lezing en voor het symposium via
info@museumwerf.nl of via 030-6579581 of 030-6018770 (kantooruren), info en routebeschrijving: www.museumwerf.nl.


Schipperscafé


Elke laatste vrijdag van de maand, tussen 15 tot 18 uur, organiseert de Museumwerf het Schipperscafé. Schippers en oud-schippers, woonschippers en andere scheepsliefhebbers, medewerkers van de werf en hun familie zijn van harte welkom in het Theehuys om gezellig bij te praten. Kom ook eens kijken!Woon-/atelierschip De Zwerver open voor publiek

Het interieur van De Zwerver is te bijzonder om verborgen te blijven. Het schip is elke derde zondag in de maand, tussen 13 en 16 uur opengesteld. Aan dit bezoek zijn, naast de normale entree, geen extra kosten verbonden.

Wegens werkzaamheden kan de toegankelijkheid tijdelijk beperkt zijn. Groepen (min. 15 personen) kunnen De Zwerver op afspraak bezoeken. De opbrengst - € 2,00 p.p. - komt ten goede aan de restauratie van De Zwerver. Aanmeldingen via museumwerf@museumwerf.nl.


Stichting Activiteitengroep Vreeswijk

De Museumwerf is aangesloten bij de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk. Zie voor activiteiten: www.activiteitenvreeswijk.nl.