Buitenmuseum

Expositie
De helling, de ambachtelijke werfactiviteiten, schepen in restauratie, museale gebouwen en de historische schepen in de Museumhaven, vormen tezamen de collectie van de buitenruimte van de Museumwerf. De onderdelen van de Museumwerf herbergen verhalen over de werf en de binnenvaart. Ze geven hun verhaal niet zomaar prijs. Daarom werkt de Museumwerf aan het project 'Het verhaal van de buitenruimte'. Daarbij worden zes verhaallijnen uitgezet die u op eigen gelegenheid kunt volgen. Dit project is er op gericht om, samen met de binnenexpositie, de verhalen van de werf voor de bezoekers te ontsluiten. Het dwalen over de werf wordt een ontdekkingstocht door heden en verleden van de werf en de binnenvaart. De verhaallijnen 1 en 3 zijn inmiddels voltooid.

Verhaallijnen
Verhaallijn 1: De ontwikkeling van de werf. Deze voert langs de gebouwen van de Museumwerf. Deze gebouwen vertellen over de ontwikkeling van het Museumwerfcomplex. Bij elke ingang, aangegeven door de letters A t/m H, is op twee gele borden informatie over de gebouwen te lezen. Bij gebouw C, het Expositiecentrum, kunt u uit de plexiglazen houder een informatieblad halen waarop de ontwikkeling van de werf in een notendop wordt geschetst.

Verhaallijn 2: Het werk op de helling (in ontwikkeling)

Verhaallijn 3: Leven op een schip, is te volgen in en om de los staande roef. Een schip is een bedrijf. Maar het is ook de plaats waar het dagelijkse leven van de schipper en zijn vrouw zich afspeelt. Kennismaken met dit dagelijkse leven, daar draait het om in Verhaallijn 3.

Verhaallijn 4: Bouw van een schip (in ontwikkeling)

Verhaallijn 5: Scheepsmotoren (in ontwikkeling)

Verhaallijn 6: Het leven rond de binnenvaart (in ontwikkeling)


Expositie

De "Westlander"
Dit schip is aan de Museumwerf geschonken en wordt de komende tijd teruggebracht in historische staat. Daarna zal het schip ingericht worden als een expositieruimte voor draaiende scheepsmotoren. (Zie ook Restauratie)

De "Hagenaar"
Ook dit schip is geschonken aan de Museumwerf. Er wordt gewerkt aan volledige restauratie: dat wil zeggen het terugbrengen van het schip in de oorspronkelijke staat. (Zie ook Restauratie)

De "Roef"
Een roef in de woonruimte van een schip, waarin het huiselijke leven zich afspeelde. U kunt hier een indruk krijgen van hoe de schippersfamilie moest leven. (Zie ook Restauratie)

Overig
Verder kunt u er een variatie aan oude gereedschappen, ankers en dergelijke bewonderen