Werfweekend: Bienvenue op de Museumwerf

Zaterdag 2 (10.00 tot 17.00 uur) en zondag 3 september (12 tot 17 uur) houden we weer ons jaarlijkse Werfweekend! Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. De toegang is gratis.

Dit jaar hult het Werfweekend zich in Franse sferen en is voor deze gelegenheid gedoopt tot “Bienvenue op de Museumwerf”. Er zijn diverse activiteiten. Zo kunt u onder meer zelf aan de Franse slag bij het oer-Franse spel pétanque, gespeeld onder leiding van de Nieuwegeinse Pétanquevereniging. De Franse keuken is wereldberoemd. Daarom is er culinair ook e.e.a. te beleven. Wat dacht u van crêpes, versgebakken op een échte oude scheepscombuis?! Natuurlijk zijn er ook nog diverse andere Franse lekkernijen. Ons Theehuys met binnen- en buitenterras, schenkt naast koffie/thee, fris of een biertje voor deze gelegenheid ook een heerlijke Franse wijn.

Op het werfterrein komt u rijdend Frans erfgoed tegen zoals een Traction Avant of een Méhari. Muziek is er ook. Trekzakspeler Wouter Kuyper geeft acte de présence met onvervalste Bretonse muziek. En heeft u altijd al een karikatuur van uzelf, partner, ouder, kind of buurman willen hebben, grijp uw kans! Speciaal voor Bienvenue op de Museumwerf vertoont een echte karikaturist zijn kunsten. Bienvenue op de Museumwerf is goed te combineren met de Authentieke Dag in Vreeswijk http://authentiekedag.invreeswijk.nl/).

Des enfants

Kinderen zijn van harte welkom bij Bienvenue op de Museumwerf. Ook voor hen zijn er leuke activiteiten. Ze kunnen lekker varen in onze veilige en kindvriendelijke handraderbootjes. En wat te denken van zeilklompjes verven of je eigen stoombootje bouwen en na afloop mee naar huis nemen? Ook kunnen zij meedoen met de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf de weg wijst en uitlegt geeft. Kinderen kunnen laten zich schminken en misschien wel de trotse eigenaar worden van een stoere tattoo.

Spits

Natuurlijk staat de spits, het Franse binnenvaartschip bij uitstek, centraal. In tegenstelling tot de naam suggereert, heeft het vrachtschip een stompe kop en een plompe volle kont. Een spits is 38,50 meter lang, 5.05 meter breed en heeft een diepgang van 1.80 meter. Het zijn standaardmaten want dit scheepstype is speciaal ontworpen voor de Franse kanalen en sluizen. Omstreeks 1877 werd onder de Franse Minister van Openbare Werken begonnen met het eenvormig maken van het waterwegennet. Bepalend daarbij waren de standaardafmetingen voor de sluizen: 40 meter lang, 5,20 meter breed 1,80 meter diep.

Twee Franse spitsen: links de Saiga en rechts de Spica. Foto’s Leo Schuitemaker

Bijna 130 jaar later is de spits nog steeds als vrachtvaarder actief. Intussen is er wel iets aan dit scheepstype veranderd. Vóór de introductie van de scheepsmotor, werd met de spitsen gejaagd ofwel ze werden voortgetrokken door mens of paard. De roef stond in die tijd in het midden van het schip waarbij ook nog wel eens een trekpaard werd gehuisvest. Na introductie van de motor werd de roef in het achteronder geplaatst.

Passage

Bij de Museumwerf kunt u spitsen in actie zien tijdens de film Passage. Deze documentaire over de laatste spitsenschippers, van Jascha de Wilde en Ben Hendriks, neemt u mee aan boord voor een reis van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Verteld vanuit het perspectief van een spitsenschipper toont Passage de poëzie van wat door mensenhanden is aangelegd en wat door de tijd en veranderende economische en maatschappelijk structuren weer teloor dreigt te gaan. De tocht leidt dwars door steden, havens, sluizen, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen. De documentaire is eerder vertoond tijdens IDFA en ontving een 4-sterren recensie van NRC: “een speeltuin voor verbluffende fotografie”.

Kortom, redenen genoeg om te komen naar ons Werfweekend! Bienvenue op de Museumwerf!

Aanmelden is niet nodig.