Op 1 en 2 september houdt de Museumwerf weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van de beurtvaart.

Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een (kleine) bijdrage gevraagd.

 

Tijdens het Werfweekend is bij de Museumwerf voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen! Want het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruim gedemonstreerd. Gevaren wordt er ook: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kaden, en in het klein in mini-uitvoeringen van opduwers en binnenvaartschepen in een bassin op het werfterrein. Ook de jonge bezoekers kunnen het water op, veilig en zelfstandig in handraderbootjes. Over mini gesproken: de Varende Modelbouw Club ’t Anker staat garant voor vaardemonstraties met hun verbazingwekkend natuurgetrouwe modellen. Er wordt zelfs om het hardst mee gevaren!

Kinderprogramma

Wegens groot succes tijdens voorgaande Werfweekenden kunnen de kinderen weer zelf hun eigen stoombootje bouwen of zeilklompje beschilderen. Na afloop gaan de scheepjes natuurlijk lekker mee naar huis, maar er is meer. In de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf de weg wijst en uitlegt geeft.

Op het werfterrein kunt u kijken naar demonstraties van oude scheepsambachten zoals het traditioneel zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods die voor deze gelegenheid is geopend, kunt u het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderen.

En hongerig geworden van zo’n dag, kan er worden bijgetankt in de poffertjeskraam of worden gesmuld van een verfrissend ijsje (gratis voor kinderen). Uiteraard kunt u ook neerstrijken op het buiten- of binnenterras van ons gezellige Theehuys voor een (ander) hapje en een drankje. Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals het zeemanskoor De Brulboei en het zeevrouwenkoor Waterzooi, verhogen de gezelligheid.

Beurtvaartschepen

Omdat het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal kunt u binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en losdemonstraties gegeven, onder andere met het prachtig gerestaureerde beurtschip Jansje van de oude beurtschippersfamilie Van Baalen. Leuk om te weten is dat de kleinzoon van de oude schipper Van Baalen van de Jansje, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), op zaterdag- en zondagmiddag lezingen met lichtbeelden geeft over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzerloods en duren een half uur.

De beurtvaart kent een lange historie. Wegen bestonden vroeger uit modderige paden die vaak nauwelijks begaanbaar waren. Nederland bezat wel een fijnmazig net van waterwegen met jaagpaden erlangs voor de trekschuit. Vanaf de 16e eeuw had Nederland een strak gereguleerd systeem van beurtdiensten. Vervoer over water was toen al de juiste weg!

Beurtschepen (eerst zeilend en\of als trekschuit, later werden het stoom- en vervolgens motorschepen) onderhielden talrijke vaste lijndiensten tussen steden en dorpen voor het vervoer van passagiers, vee, post, grondstoffen en producten. Tot ver in de vorige eeuw waren deze diensten nog dagelijkse kost totdat het vervoer over de weg en het spoor de lijndiensten had overgenomen. Met de diensten verdwenen ook de schepen. Een aantal kwam terecht in de vrije vrachtvaart, een deel werd gesloopt, de rest vond z’n bestemming als (varend) woon- of recreatieschip.

Authentieke Dag

Op zaterdag 1 september laat het Werfweekend zich goed t combineren met de Authentieke Dag in Vreeswijk. In het oude schippersdorp komen ca. 250 oude, antieke auto’s, brommers, motorfietsen, vrachtauto’s en tractoren. Dit jaar gaat bij de Authentieke Dag de aandacht vooral uit naar de Engelse merken. Naast fraaie oldtimers zijn er kramen met oude (Engelse) ambachten, optredens van een band met Engelse muziek en een bekende traditionele groep drums en doedelzakken.

Deze alweer negende editie van de Authentieke Dag start om 10 uur in de Dorpsstraat. http://authentiekedag.invreeswijk.nl/ U ziet het, er is genoeg te zien en te doen. Graag tot ziens op ons Werfweekend, of eerder tijdens onze reguliere openstelling of bij andere activiteiten!

BACK