Wie heeft er verhalen over de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II??

In de aanloop naar de jaarlijkse 4 en 5 mei-viering organiseert Fort Vreeswijk in Nieuwegein een bijzonder project met als thema: Hoe verging het de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Museumwerf Vreeswijk neemt deel aan dit initiatief en is daarom op zoek naar foto’s en verhalen van Vreeswijkse en Jutphaase schippers (of hun familie) uit die periode

Ansichtkaart van mei 1940 (uit het archief van Jaap Boersema)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ook de scheepvaart in Nederland behoorlijk te lijden. De situaties waarin schippers belandden liepen flink uiteen. Zo kon het zijn dat men uit financieel oogpunt gedwongen was voor de bezetters te varen of dat het schip soms schipper en al werd geconfisqueerd. Bijzondere transporten vonden er plaats zoals met evacuees, onderduikers of voor de voedselvoorziening. Ook boden schippers een zogenaamde werkplek aan boord aan mannen om hen te behoeden voor de Duitse tewerkstelling.  Een aantal schippers zag de kans schoon om te saboteren en hun schepen onklaar te maken door ze af te zinken, met hoogwater te laten stranden of te verstoppen de Biesbosch.Fort Vreeswijk is benieuwd naar deze ervaringen en wil hier graag aandacht aan besteden. Heeft u foto’s of verhalen over deze spannende tijd? Meldt u dit dan aan cisca@museumwerf.nl.
Een aantal vertellingen zal op film worden vastgelegd. Deze film, de foto’s en de verhalen zullen op 21 april 2017 in Fort Vreeswijk in stijl worden gepresenteerd.

Het spreekt voor zich dat het hier vooral om de Vreeswijkse en Jutphaase scheepvaart gaat want Nieuwegein…, nee dat bestond toen nog niet.