Wie wordt de nieuwe eigenaar van boltjalk “De Twee Gebroeders”, lokaal bekend als “De Smurf”?

Een aantal jaren terug kreeg Museumwerf Vreeswijk de boltjalk De Smurf geschonken. De wens van de laatste eigenaar was het schip te behouden dat ze gerestaureerd zou worden. De Museumwerf had hier wel ideeën over maar door gebrek aan geld, ruimte en mankracht bleef het hierbij. In het kader van de opruimactie Schoon Schip zoekt de Museumwerf daarom een nieuwe eigenaar voor dit toch wel bijzondere scheepje, iemand of een instelling met respect voor varend erfgoed.

Boltjalkdsc04025-kl

De Smurf heet eigenlijk De Twee Gebroeders en werd in 1920 gebouwd in Veendam bij L. Wolthuis. Opdrachtgever was H. Bos uit ’t Zandt. De boltjalk is 21,13 m. lang en 4.05 m. breed en had een laadvermogen van 65 ton. Ergens tussen 1942 en 1953 verwisselde het schip van eigenaar. In 1953 werd het schip gemotoriseerd met een een-cilinder Deutz diesel. De schipper, Geert Hoekstra uit Augustinusga, voer ermee tot vermoedelijk halverwege de jaren zestig, waarna De Twee Gebroeders als woonschip in Amsterdam terechtkwam. In 1967 werden de destijds bekende keramist Han Knaap en zijn vrouw eigenaar. Zij noemden de tjalk De Smurf, timmerde haar in en trokken ermee rond totdat Knaap door een ongeval overleed. Zijn weduwe streek neer in Utrecht waar zij op het schip bleef wonen. Uiteindelijk liep De Smurf door omstandigheden achterstallig onderhoud op waarna schenking aan de Museumwerf volgdeDe Smurf heet eigenlijk De Twee Gebroeders en werd in 1920 gebouwd in Veendam bij L. Wolthuis. Opdrachtgever was H. Bos uit ’t Zandt. De boltjalk is 21,13 m. lang en 4.05 m. breed en had een laadvermogen van 65 ton. Ergens tussen 1942 en 1953 verwisselde het schip van eigenaar. In 1953 werd het schip gemotoriseerd met een één-cilinder Deutz diesel. De schipper, Geert Hoekstra uit Augustinusga, voer ermee tot vermoedelijk halverwege de jaren zestig, waarna De Twee Gebroeders als woonschip in Amsterdam terechtkwam. In 1967 werden de destijds bekende keramist Han Knaap en zijn vrouw eigenaar. Zij noemden de tjalk De Smurf, timmerde haar in en trokken ermee rond totdat Knaap door een ongeval overleed. Zijn weduwe streek neer in Utrecht waar zij op het schip bleef wonen. Uiteindelijk liep De Smurf door omstandigheden achterstallig onderhoud op waarna schenking aan de Museumwerf volgde.

Toekomst

dsc04026-klDe Museumwerf hoopt en verwacht dat de nieuwe eigenaar het scheepje zal restaureren, hetzij als zeilend vrachtschip of in de hoedanigheid zoals het schip er nu uit ziet: een gemotoriseerde vracht-boltjalk met een mooi stuurhutje. Als de nieuwe eigenaar besluit om de restauratie bij de Museumwerf te laten uitvoeren, zal op de aankoopprijs van € 1.500,00 in mindering worden gebracht op de kosten van de restauratie. Bij restauratie in Vreeswijk krijgt de nieuwe eigenaar een jaar de tijd om er een varend schip van te maken.

Positieve reacties

Er hebben zich al veel gegadigden gemeld. Om alle oprecht geïnteresseerden én het schip recht te doen, hebben we belangstellenden een vragenlijst gestuurd en een rapport  over de staat van het schip en een kostenindicatie voor reparatie / restauratie. De vragenlijst moest voor 1 januari 2017 worden beantwoord. Wegens problemen met ons internet is de termijn verschoven naar half februari. Gegadigden met interessante en reële plannen, worden vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Het bestuur van de Museumwerf kiest vervolgens de persoon of instelling uit die het schip zal worden gegund.

Heeft u interesse? U kunt het schip eventueel komen bekijken. Ook kunt u zich nog melden als geïnteresseerde maar wacht daarmee niet te lang. Half februari sluit de inlevertermijn. Informatie kunt u opvragen bij: Cisca de Ruiter:  cisca@museumwerf.nl of Johan Sloots: johanmonique.sloots@gmail.com.