CURSUS TRADITIONEEL ZEILEN MAKEN 2018-2019

Motgaten priem fid
Motgaten priem fid

Al sinds de officiële opening van de Museumwerf  in 2006 worden hier cursussen in het vervaardigen en repareren van (scheeps)zeilen georganiseerd.Dat is geheel in de traditie van deze werf waar oude (voormalig zeilende) binnenvaartschepen voor onderhoud en reparatie op de helling  worden getrokken. De ambachtelijke zeilmakerij is een uitstervend beroep. Al vanaf 1995 organiseren wij op de museumwerf cursussen ambachtelijk zeilen maken om ervoor te zorgen dat dit aloude ambacht niet verloren gaat. De lessen zijn toegankelijk voor eenieder – met of zonder traditioneel schip – die geïnteresseerd is in dit ambacht.

Bij voldoende belangstelling wordt komende winter weer gestart met een nieuwe cursus. Volgens de traditie worden daarbij hoofdzakelijk oorspronkelijke materialen gebruikt zoals katoen, vlas, manilla en hennep. De lessen omvatten het leren zeilen naaien met de hand, het maken van motgaten, touw- en kousleuvers, het aanlijken en het repareren van zeilen. Wie deze technieken onder de knie heeft, maakt als sluitstuk van de cursus een zeildoekse gereedschapstas.

De cursussen worden gehouden van begin november tot half februari op de maandagavond van 19.30-22.30 uur (12 lesavonden). Half oktober is er een introductieavond, waarop het een en ander wordt verteld over het verloop van de cursus en het benodigde gereedschap. De kosten van de cursus zijn € 180,00, inclusief lesmateriaal zoals zeildoek, touwwerk, naalden en enkele gereedschappen. In de loop van september krijgt u bericht of de cursus al dan niet doorgaat. Heeft u belangstelling? Tot 10 oktober kunt u zich opgeven bij:

Theo Leeuwenburgh (0346) 241 203, 0623 551 202 of theoleeuwenburgh@gmail.com
Vermeld ook a.u.b. uw adres en telefoonnummer

BACK